Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Cukier w diecie

by Estera Zoc-Firlik   ·  4 lata ago  
thumbnail

Organizm nie może funkcjonować bez dostarczania mu cukrów. Niemniej jednak współczesna dieta oparta na dużej ilości produktów przetworzonych połączona z brakiem aktywności fizycznej i stresem przyczynia się do nadmiernej podaży węglowodanów. Ma to bezpośredni wpływ na nasz organizm.

Wszechobecny cukier

Mówiąc o szkodliwości węglowodanów w nadmiernej ilości mamy na myśli przede wszystkim nadmiar tzw. cukrów prostych (monosacharydów), które nie ulegają rozkładowi w wyniku działania enzymów trawiennych, a są wchłaniane bezpośrednio do organizmu. Monosacharydy są doskonałym źródłem energii, która ulega szybkiemu zużyciu. Cukry proste znajdują się w przytłaczającej ilości produktów przetworzonych. Odnajdziemy je nie tylko w różnorodnych napojach, ale również w nabiałach czy też wędlinach. Producenci często ukrywają ich obecność w wytworach podając w etykietach nazwy poszczególnych kategorii cukrów prostych jak:

– glukoza,
– fruktoza.
– syrop glukozowo-fruktozowy (będący pochodną fruktozy),
– galaktoza,
– mannoza.

Wszystkie z wymienionych węglowodanów są cukrami prostymi (monosacharydami). Powinno nas to skłonić do zastanowienia się jak obniżyć poziom cukru we krwi.

 

Ograniczenie poziomu cukru we krwi

Z tego względu niemalże każdy z nas powinien ograniczyć spożycie cukrów prostych. Niepoczynienie odpowiednich kroków w tym celu skutkuje zaburzeniami funkcjonowania organizmu i przyczynia się do rozwoju m.in. cukrzycy i otyłości. Te z kolei prowadzą do następnych poważnych szkód w organizmie. Zapobiec temu można poprzez:

– odpowiednią dietę,
– aktywność fizyczną,
– unikanie stresu

Zarówno dieta, aktywność, jak i skuteczne radzenie sobie ze stresem to fundament chroniący ciało przed stopniową degradacją. Poprzez odpowiednią dietę rozumie się nawyki żywieniowe gwarantujące dostarczanie składników odżywczych w sposób zbilansowany. Z tego względu należy przede wszystkim zrezygnować ze słodyczy i słodzonych napojów oraz znacząco zwiększyć ilość pokarmów o niskim indeksie glikemicznym.

 

The post Cukier w diecie appeared first on Portal i poradnik dla kobiet: zdrowie i uroda, moda, trendy.

Artykuł pochodzi z tej strony.